Vul hier uw E-mailadres in:

Verzenden

Home / Winkel / Nieuws / Rik Jansen Xtrail Team

Rik Jansen Xtrail Team


Landgraaf

De vierde wedstrijd van de Dynasys Topcompetitie werd op 16 juni verreden rond Snowworld in Landgraaf. Het was een parcours met een lange en steile klim met daarna veel singletrack afdalingen die door de gladde modder extra lastig waren geworden. Rik kon op de eerste klim naar de voorste posities rijden en wist zich daar goed te handhaven. De leider in de competitie, Milan Vader, probeerde in het begin van de groep weg te rijden, maar dat lukte niet. Wel ontstond hierdoor een groepje van drie leiders met daarbij Rik. In de voorlaatste ronde demarreerde Rik onderaan de klim en hij wist steeds verder weg te rijden van Milan. Bovenop de klim was de voorsprong zo’n twintig seconden en in de afdaling die daarop volgde werd het verschil steeds groter.

Zo reed Rik onbedreigd naar de eerste overwinning sinds lange tijd. Daarmee kon hij erg tevreden zijn en met een NK in het vooruitzicht geeft dat natuurlijk veel moraal. Op de tweede plaats finishte Sjoerd Bax en de derde plaats was voor Milan, die daarmee zijn leiderspositie in de topcompetitie wist te behouden.

 

Malmedy

Omdat er geen wedstrijden gepland stonden in het weekend, heeft Rik meegedaan met een MTB-marathon in Malmedy. Daar vond de Raid des Hautes Fagnes plaats op een erg zwaar parcours met veel beklimmingen. Om het niet al te gek te maken, zou Rik de korte afstand rijden (65 km). Een leuke duurtraining met ook nog technische onderdelen. Met de trainer Frans Willems was afgesproken om niet voluit te rijden, maar om vooral goed gedoseerd met de krachten om te gaan. Voor de start leek het gelukkig droog te blijven, alhoewel er wel regen was voorspeld.  Op de eerste steile startklim reed Rik op de 40e positie. Daarachter zouden er nog vele volgen, want zo’n 700 deelnemers in totaal reden  deze afstand. Met (tenminste) één bekende deelnemer: Kevin van Hoovels.  Deze reed de Raid als voorbereiding op de komende Olympische spelen, waar hij voor geselecteerd is. Vanaf het begin nam Kevin dan ook de leiding samen met Sebastien Carabin met daarachter op grote achterstand de rest van de deelnemers.

Rik kon het eerste deel samen rijden met Ted Meerman, een junior van Westland Wil Vooruit.  Ze reden een rustig tempo en namen ook nog tijd om even te pauzeren bij een verzorgingspost.  Toch kreeg Ted na zo’n 35 kilometer last van een inzinking en reed Rik van hem weg. In het laatste deel kon hij steeds meer deelnemers inhalen en een top 10 klassering leek binnen bereik. Het begon nog stevig te regenen en de paden werden steeds zwaarder.  Gelukkig was de finish al in zicht en met een tijd van 3 uur en 6 minuten wist Rik een prima 9e plaats te behalen. Daarnaast was hij de eerste nieuweling. De achterstand op de winnaar was wel aanzienlijk: Kevin van Hoovels eindigde binnen 2 uur en 44 minuten.